Tiukentunut verotus ja talouden taantuma ovat tehneet aloittavan yrityksen perustamisesta entistä haastavempaa. Virheisiin ja hätiköityihin ratkaisuihin ei ole varaa. Ohessa on viisi olennaista vinkkiä kohti onnistumista. 

1. Kokemus.

Ystäväni avasi hiljattain ensimmäisen oman liikkeensä. Hänellä on kertynyt oman alan kokemusta useamman vuoden ajan vuokratuolilla, vaikka tavoite oman liikkeen perustamiseen on ollut aina selvää. Ystäväni ymmärsi oman liikkeen haasteellisuuden ja halusi oppia asiakaspalvelua sekä seurata miten liike pidetään toiminnasssa. Vuodet toivat tulosta ja hänestä oli tullut erittäin hyvä ja pidetty parturi-kampaaja. Työskentely toisen yrityksessä antaa hyvän kuvakulman siihen millaista on pyörittää omaa liikettä näyttäen samalla asian hyviä ja huonoja puolia. Omaa liikettä perustaessa hänellä oli realistinen käsitys siitä mitä oma liike voi olla parhaimmillaan ja mitä se on pahimmillaan. Työyhteisön tuki, opastus ja virheiden tekeminen on paras osa työyhteisöä. Työyhteisössä opastetaan ja opitaan omista sekä toisten virheistä ja tiimistä löytyy aina joku joka pystyy opastamaan uusissa asioissa. Yleisinen virhe on perustaa oma liike vajaalla kokemuksella ja toteuttaa omaa unelmaansa ilman käsitystä millainen sen tulisi olla. Ilman kokemusta ja tuuria nämä paikat voivat olla tyhjillään jo puolen vuoden kuluttua.

2. Sijainti

Oman liikkeen sijainnilla on väliä. Yritys voi onnistua hiljaisen kujan perällä, mutta menestykseen ja kasvuun tarvitaan loistava liiketilan sijainti. Ystäväni etsi useamman vuoden sopivalla sijainnilla olevaa liiketilaa, joka kooltaan sopisi toimintaan. Lopulta hän löysi sopivan tilan vilkkaasti liikennöidyltä alueelta, jonne on helppo saapua kävellen ja jonka vierestä löytyi hyvin autoilijoille pysäköintipaikkoja. Hyvät liiketilat maksavat enemmän, mutta vuokran vastineeksi olet todennäköisemmin enemmän esillä ja saavutettavissa.

Muista

  • Sijainti
  • Liiketilan koko ja käytettävyys
  • Vuokra (sekä mahdolliset pitkäkestoiset remontit, jotka vaikuttavat yrittämiseen)

3. Raha ratkaisee

Raha ratkaisee monia ongelmia. Aloittavan yrittäjän varat häviävät helposti kalusteisiin, tarvikkeisiin sekä takuuvuokriin, joten tiliotteen pitää näyttää hyvältä yritystä perustettaessa. Vanhojen kalusteiden osto ei ole koskaan houkutteleva vaihtoehto eikä se tee vaikutusta asiakkaisiin, mutta joskus niiden valitseminen on ainoa keino päästä yrittäjyyteen. Säästä reilusti hankintoihin tai hanki hyväsydäminen rahoittaja.

4. Pyydä apua

Pyydä apua alan konkareilta sekä kerää kokoon ystäväsi, sillä eri alojen tuntemukset hyödyttävät liikkeen eri vaiheissa. Alan konkarit saattavat mielellään neuvoa, jos sinulla on esittää huolellisesti tehty suunnitelma yritystäsi varten. Kukaan ei tiedä kaikkea muuttuvalla alalla, mutta ystävien yhteistyöllä saadaan aikaan hyviä tuloksia.

5. Kehitä toimintaasi

Aloittavat yrittäjät sijoittavat usein uusiin kalusteisiin silloinkin kun heidän tulisi aloittaa varovaisemmin. On luonnollista, että uuteen parturi-kampaamoon halutaan valita malliston uusimmat kalusteet, mutta joskus on syytä miettiä hetken verran ennen sopimuksen allekirjoittamista. Voitko aluksi ostaa edullisesti vähän käytetyt kalusteet ja uusia ne sitten kun saat yritystoiminnan kukoistamaan? Vaatimaton aloitus voi huolellisella suunnittelulla kantaa pidemmälle kuin rahalla ja hätiköidyllä päätöksillä tehty liiketila.

Uusien kalusteiden kuukausierät saattavat aiheuttaa unettomia öitä – varsinkin silloin kun yrityksen alkuaikoina asiakkaista on pulaa ja laskupino pyödälläsi kasvaa. Säästä kalusterahoissa ja sijoita ensin markkinointiin ja nettisivuihin, jotka tuottavat rahaa haaveilemiisi kalusteisiin. Markkinoinnin tuloksien avulla voit kehittää toimintaasi ja uusi sopivan tilaisuuden tullen mahdolliset käytetyt kalusteet ja tilapäisratkaisut laadukkaampiin vaihtoehtoihin.

+1. Promoa

Promoa uutta yritystäsi kaikin tavoin. Asiakkaat eivät saavu koskaan tyhjästä eikä pelkkä oven aukaiseminen riitä. Herätä ihmisissä huomiota ja koeta kertoa mitä sinulla olisi tarjottavana heille ja miksi he tulisivat asiakkaiksesi. Huomaat nopeasti, ettei pelkkä hiustenkasvu riitä syyksi.

Sosiaalisessa mediassa ovat lähes kaikki, myös kilpailijasi. Toivottavasti myös sinä. Älä turvaudu itse tehtyihin kotisivuihin tai pelkkään Facebook-sivuun. Facebook on tiukentanut yritysten päivitysten näkyvyysasetuksia, joten  siellä on hyvä olla, mutta siihen ei tule enää tukeutua.

Aloita promoaminen heti kun sinulla on varma tieto liiketilasta.

+2 Balanssi

Sijainti ei takaa kannattavuutta. Huolehdi, että sijainti, vuokrattava liiketila ja vuokra ovat sopusoinnussa toisiinsa nähden.

+3 Käytä kaikki mahdollisuudet

Käytä kaikki internetin tarjoamat ilmaiset mahdollisuudet. Pysy äänessä ja viljele uuden toimipaikkasi tietoja.

Hiusalalla on onnistujia. Ne ovat niitä, jotka hankkivat itselleen ensin kokemusta ja laajempaa näkemystä alasta. He ovat nähneet käytännön kautta mitkä asiat yrityksen pyörittämisessä eivät toimi ja osaavat tehdä ne oikein. Kokematon yrittäjä tekee helposti juuri virheet, jotka olisi voinut estää oppimisella. Pitkäjänteinen työ ei ole hauskaa, mutta se takaa innokkaalle yrittäjälle turvallisemman alun ja tulevaisuuden.

Lue blogista lisää